Kuchenka ceramiczna

To kompromis między tradycyjną najtańszą kuchenką gazową a nowoczesną opcją, jaką jest urządzenie indukcyjne. Są to urządzenia elektryczne starszego typu, dziś kupowane przez osoby, którym marzy się nowoczesna, estetyczna kuchnia bez niebezpiecznej instalacji gazowej, ale nie chcą wydawać pieniędzy na drogą kuchenkę indukcyjną i nowe garnki. Do największych wad tego typu rozwiązania należy fakt, że pola grzejne nagrzewają się dość długo od momentu włączenia i pozostają gorące jeszcze długo po zakończeniu gotowania. Z tego powodu jest to opcja mało wydajna energetycznie – bardzo wiele ciepła jest oddawane do otoczenia, zwiększone jest też ryzyko oparzenia. Ponadto zawsze trzeba poczekać z myciem płyty do momentu aż pola grzewcze całkowicie ostygną.

Jednak kuchenka ceramiczna ma także swoje zalety: przede wszystkim nowoczesny wygląd, , łatwość mycia, brak potrzeby używania specjalnych, drogich akcesoriów oraz dość niska cena – choć niestety okupiona wysokimi rachunkami za prąd.