Jeszcze do niedawna płyty indukcyjne kojarzone były z luksusem. Nowoczesna technologia, drogie elementy i montaż oraz konieczność zakupu specjalnych garnków i patelni indukcyjnych sprawiały, że ten model kuchni nie cieszył się popularnością. Obecnie sytuacja się zmienia – ceny kuchni indukcyjnych i akcesoriów do nich spadły, a wybór modeli kuchenek znacznie się poszerzył, zaczęliśmy więc powszechniej doceniać tego typu rozwiązania.
Co to jest płyta indukcyjna?
Kuchnia indukcyjna działa na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod gładką ceramiczną płytą znajdują się indukcyjne trzony, które w kontakcie w ferromagnetycznym spodem naczynia (garnka, patelni) wytwarzają silne pole elektromagnetyczne, wnikające następnie w dno naczynia, co powoduje wytwarzanie w nim ciepła na skutek indukowania prądów wirowych. W rezultacie podgrzewa się jedynie ale dno garnka, a z nim przygotowywana potrawa.
Na pierwszy rzut oka widać więc największą zaletę kuchenki indukcyjnej: oszczędność energii. Rzeczywiście, to obecnie najbardziej ekonomiczne rozwiązanie jeśli chodzi o przygotowywanie potraw. Pieniądze wydane na dobrej jakości kuchenkę indukcyjną zwracają się bardzo szybko w postaci zaoszczędzonej energii elektrycznej, a co za tym idzie – niższych rachunków. Kuchenka indukcyjna skraca również czas gotowania (nawet o 30 procent w porównaniu do kuchenki gazowej).
Kolejną zaletą, którą doceniają szczególnie rodzice małych dzieci, jest większe bezpieczeństwo użytkowania. Ryzyko poparzenia jest w tym przypadku naprawdę niewielkie, ponieważ wysoka temperatura wytwarzana jest tylko w garnku – po zdjęciu z kuchenki płyta jest nagrzana w jednym miejscu i w minimalnym stopniu, ponieważ przejmuje jedynie ciepło naczynia, i bardzo szybko stygnie. Wiele kuchenek wyłącza się samoczynnie, gdy rozpozna, że naczynie zostało zdjęte z płyty. Niektórzy producenci oferują dodatkowe zabezpieczenie przed włączeniem przez dziecko.
Płyta indukcyjna jest łatwa do utrzymania w czystości i zawsze estetyczna.
Jaką kuchenkę indukcyjną wybrać?
Producenci płyt indukcyjnych oferują, poza podstawową funkcją grzewczą, coraz bardziej zaawansowane funkcje dodatkowe, które mogą ułatwić nam życie i sprawić, że gotowanie będzie prawdziwą przyjemnością. Do tych najciekawszych należą: przyspieszenie czasu gotowania, wskaźnik ciepła resztkowego dotyczący pół grzewczych, możliwość programowania czasu gotowania, po upłynięciu którego kuchenka zasygnalizuje koniec obróbki lub wyłączy się, blokady czy chwilowe wyłączanie płyty. W ten sposób możemy indywidualnie dobrać płytę indukcyjną do naszych potrzeb, upodobań i stylu życia.
Wady kuchni indukcyjnej
Jednym z najczęściej powtarzanych argumentów przeciwko przestawieniu się na gotowanie indukcyjne jest fakt, że wraz ze zmianą kuchenki należy bezdyskusyjnie wymienić cały komplet naszych naczyń do gotowania. Na płytę indukcyjną nadają się niestety jedynie garnki z ferromagnetycznym, koniecznie gładkim dnem (w sklepach oznaczone są specjalnym symbolem). Mimo, że garnki indukcyjne są coraz tańsze, i tak czeka nas jednorazowy wydatek minimum kilkuset złotych. Pocieszeniem niech będzie fakt, że jest to inwestycja na lata, a wydane pieniądze zwrócić się mogą już po kilkunastu miesiącach.
Należy pamiętać, że ze względu na wytwarzane pole magnetyczne kuchenki indukcyjne nie nadają się dla osób z rozrusznikiem serca – mogą stanowić dla nich zagrożenie.
Kuchenka indukcyjna Amica 514IE3.319.
Moje doświadczenia z 30 dni po zakupie:
OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM amica i firmę ubezpieczeniową TERG – mam kuchenkę indukcyjna około 30 dni.
Po tym czasie wystąpił ślad wypalenia szkła płyty, drobny ślad około 5 mm (pod nowiutkim czystym , umytym, wypucowanym garnkiem TAFALA). Zakupiono specjalnie nowe garnki Tefala.
Na kuchenkę indukcyjną mam gwarancję standardową + rozszerzoną do 5 lat (TERG). amica oczywiście „mnie spuściła” – szkło nie podlega gwarancji i mogę się „gonić”.
Gwarancja i ubezpieczenie TERG (przy zakupie w mediaexpert gorąco zachęcali bo obejmuje wszystko, bo warto, itd. – oczywiście jest to BZDURA, KANT i PIC NA WODĘ!!!!).
Uszkodzenie zgłoszono w ramach ubezpieczenia TARG – tam również mnie „spuścili.
Sama eksploatacja kuchenki indukcyjnej to czysty KOSZMAR i HORRO, żona cały czas siedzi przy kuchni i ją ciągle pucuje po przeczytaniu warunków gwarancji – żeby tylko się nie zepsuła – nic nie pomogło, zepsuła się.
Wydałem kasę ( ponad 2,5 tyś z nic nie wartym ubezpieczeniem) na najnowszy model kuchenki 514IE3.319 (grudzień 2015) indukcyjnej amica i był to bez wątpienia najgorszy zakup, jakiego dokonałem w życiu.
O normalnym użytkowaniu tak, jak przy gazie, czy płycie ceramicznej można zapomnieć (jest ciągłe pucowanie, aby nic się nie stało z płytą indukcyjną – szkłem).
Omijać SZEROKIM ŁUKIEM !!!!!!! – sprzęt wyłącznie dla niewolników czyszczenia i pucowania sprzętu wymagającego ciągłej i bezustannej kontroli(ciągłe pucowanie), masochistów i hazardzistów w stylu,”a może minie się nie zepsuje” – zepsuje się, to tylko kwestia czasu ????.
Miałem (mam) kuchenkę ceramiczną i ZERO z nią problemów – wykipiało to wytarłem umyłem i dalej gotuję (zdarza się … – a w indukcji zapomnij o tym – nie wolno, ciągła uwaga i kontrola gotowania).
Czas podgrzewania potraw w płycie ceramicznej jest podobny do indukcyjnej.
Natomiast z płytą ceramiczną miałem ZERO problemów (wieloletnia eksploatacja), nawet, jeżeli coś przypadkowo wykipi, czy woda dostanie się pod garnek, czy cukier dostanie się pod garnek, czy inne odrobiny dostaną się pod garnek itd. – myję i gotuję dalej.
Natomiast w indukcyjnej jest to NIEDOPUSZCZALNE (instrukcja i gwarancja) !!! – horror.
Raz jeszcze: OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM ten sprzęt amici i te gwarancje TERG!!!
Gwarancja TERG (na moim przykładzie) to „pic na wodę fotomontaż – bzdura, wywalona kasa w błoto, jest tylko po to aby wyciągnąć kasę od klienta – i tak klienta „spuszczą”.