Kuchenka indukcyjna

Jeszcze do niedawna płyty indukcyjne kojarzone były z luksusem. Nowoczesna technologia, drogie elementy i montaż oraz konieczność zakupu specjalnych garnków i patelni indukcyjnych sprawiały, że ten model kuchni nie cieszył się popularnością. Obecnie sytuacja się zmienia – ceny kuchni indukcyjnych i akcesoriów do nich spadły, a wybór modeli kuchenek znacznie się poszerzył, zaczęliśmy więc powszechniej doceniać tego typu rozwiązania.

Co to jest płyta indukcyjna?

Kuchnia indukcyjna działa na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod gładką ceramiczną płytą znajdują się indukcyjne trzony, które w kontakcie w ferromagnetycznym spodem naczynia (garnka, patelni) wytwarzają silne pole elektromagnetyczne, wnikające następnie w dno naczynia, co powoduje wytwarzanie w nim ciepła na skutek indukowania prądów wirowych. W rezultacie podgrzewa się jedynie ale dno garnka, a z nim przygotowywana potrawa.

Na pierwszy rzut oka widać więc największą zaletę kuchenki indukcyjnej: oszczędność energii. Rzeczywiście, to obecnie najbardziej ekonomiczne rozwiązanie jeśli chodzi o przygotowywanie potraw. Pieniądze wydane na dobrej jakości kuchenkę indukcyjną zwracają się bardzo szybko w postaci zaoszczędzonej energii elektrycznej, a co za tym idzie – niższych rachunków. Kuchenka indukcyjna skraca również czas gotowania (nawet o 30 procent w porównaniu do kuchenki gazowej).

Kolejną zaletą, którą doceniają szczególnie rodzice małych dzieci, jest większe bezpieczeństwo użytkowania. Ryzyko poparzenia jest w tym przypadku naprawdę niewielkie, ponieważ wysoka temperatura wytwarzana jest tylko w garnku – po zdjęciu z kuchenki płyta jest nagrzana w jednym miejscu i w minimalnym stopniu, ponieważ przejmuje jedynie ciepło naczynia, i bardzo szybko stygnie. Wiele kuchenek wyłącza się samoczynnie, gdy rozpozna, że naczynie zostało zdjęte z płyty. Niektórzy producenci oferują dodatkowe zabezpieczenie przed włączeniem przez dziecko.

Płyta indukcyjna jest łatwa do utrzymania w czystości i zawsze estetyczna.

Jaką kuchenkę indukcyjną wybrać?

Producenci płyt indukcyjnych oferują, poza podstawową funkcją grzewczą, coraz bardziej zaawansowane funkcje dodatkowe, które mogą ułatwić nam życie i sprawić, że gotowanie będzie prawdziwą przyjemnością. Do tych najciekawszych należą: przyspieszenie czasu gotowania, wskaźnik ciepła resztkowego dotyczący pół grzewczych, możliwość programowania czasu gotowania, po upłynięciu którego kuchenka zasygnalizuje koniec obróbki lub wyłączy się, blokady czy chwilowe wyłączanie płyty. W ten sposób możemy indywidualnie dobrać płytę indukcyjną do naszych potrzeb, upodobań i stylu życia.

Wady kuchni indukcyjnej

Jednym z najczęściej powtarzanych argumentów przeciwko przestawieniu się na gotowanie indukcyjne jest fakt, że wraz ze zmianą kuchenki należy bezdyskusyjnie wymienić cały komplet naszych naczyń do gotowania. Na płytę indukcyjną nadają się niestety jedynie garnki z ferromagnetycznym, koniecznie gładkim dnem (w sklepach oznaczone są specjalnym symbolem). Mimo, że garnki indukcyjne są coraz tańsze, i tak czeka nas jednorazowy wydatek minimum kilkuset złotych. Pocieszeniem niech będzie fakt, że jest to inwestycja na lata, a wydane pieniądze zwrócić się mogą już po kilkunastu miesiącach.

Należy pamiętać, że ze względu na wytwarzane pole magnetyczne kuchenki indukcyjne nie nadają się dla osób z rozrusznikiem serca – mogą stanowić dla nich zagrożenie.