Kompromisem między kuchnią gazową i elektryczną jest kuchenka kombinowana. Urządzenie to może być dwojakiego typu: mianem kuchenki gazowo-elektrycznej określa się kuchenkę gazową z tradycyjnymi palnikami do gotowania, ale z piekarnikiem elektrycznym, oraz kuchenkę z płytą do gotowania podzieloną na dwa rodzaje pól grzejnych: gazowe palniki i pola elektryczne – tradycyjne lub ceramiczne. Najbardziej zaawansowanym typem tego typu hybryd jest kuchenka gazowo-indukcyjna – świetna alternatywa dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z przyjemności przyrządzania potraw na gazie a jednocześnie na co dzień chcą gotować oszczędnie i szybko. Kuchenka taka może być wyposażona nawet w cztery palniki tradycyjne i całkiem sporą płytę grzewczą, daje więc spore pole do kulinarnych popisów. Jak przystało na nowoczesny sprzęt, piekarnik w tego rodzaju kombinowanych urządzeniach najczęściej jest elektryczny.