Kuchenka mikrofalowa

Kuchenka mikrofalowa to znane już od lat 50-tych XX wieku urządzenie służące do ogrzewania żywności poprzez poddanie ich działaniu mikrofal, wprawiających cząsteczki wody znajdujące się w nagrzewanym ciele w drgania rotacyjne.

Obecnie sprzęt ten jest obecny w większości kuchni i ceniony przede wszystkim ze względu na swoją praktyczność i uniwersalność zastosowań, choć otoczony również wieloma kontrowersjami i mitami związanymi z wpływem mikrofal na budowę chemiczną żywności. Uważa się jednak, ze energia mikrofal jest zbyt mała, by wpływać negatywnie na ogrzewane potrawy. Przestrzegając kilku podstawowych zasad dotyczących bezpieczeństwa, możemy bez obaw korzystać z tego funkcjonalnego urządzenia, które ułatwia życie zwłaszcza osobom zabieganym i zapracowanym.

Jak bezpiecznie korzystać z kuchenki mikrofalowej?

Pamiętajmy, żeby nie ogrzewać w kuchence przedmiotów z metalowymi elementami, takimi jak złocenia – ponieważ mikrofale nie przenikają przez metal, w miejscach tych może dojść do bardzo silnego nagrzewania, a nawet iskrzenia i zapłonu.

Nie należy również ogrzewać zamkniętych pojemników, a także jajek w skorupkach – ciśnienie wytworzone podczas parowania w naczyniu może doprowadzić do małego wybuchu wewnątrz kuchenki.

Jednym z najbardziej niebezpiecznych zjawisk związanych z używaniem mikrofalówki jest przegrzanie cieczy – podgrzewana w naczyniu woda może osiągnąć temperaturę wyższą od temperatury wrzenia, nie różniąc się wizualnie od wody o niższej temperaturze – nie szumi i nie bulgocze. Tymczasem takie czynniki, jak wstrząśnięcie naczynia lub dosypanie herbaty może w sposób nagły zainicjować niespodziewane wrzenie, powstanie dużych ilości pary i rozpryskiwanie wrzątku, co grozi poważnymi oparzeniami.

Zaleca się korzystanie z kuchenki mikrofalowej ustawionej na minimalną moc przy możliwie długim czasie nagrzewania – to najbezpieczniejszy sposób korzystanie z urządzenia, umożliwiający kontrolę nad stanem nagrzania, a jednocześnie gwarantujący usunięcie ewentualnych mikroorganizmów z żywności, tak jak przy tradycyjnej obróbce termicznej, oraz uzyskanie smacznej i soczystej potrawy.

Nowoczesne kuchenki mikrofalowe pozwalają uzyskać te efekty przy jednoczesnej oszczędności czasu.

Jaką kuchenkę mikrofalową kupić?

Podstawową kwestią, jaką należy rozważyć przed zakupem kuchenki mikrofalowej, jest wybór między kuchenka wolnostojącą a kuchenką przeznaczoną do zabudowy. Kuchenka wolnostojąca jest urządzeniem mobilnym, łatwym do przesuwania i przemieszczania w zależności od potrzeb, możliwym do użycia także poza domem – mniejszą kuchenkę mikrofalową możemy wziąć ze sobą nawet w dłuższą podróż lub na działkę – wystarczy podłączyć ją do prądu i już możemy szybko i wygodnie podgrzewać dowolne potrawy. Wolnostojąca kuchenka mikrofalowa jest łatwiejsza w czyszczeniu i w obsłudze. Do wad takiego rozwiązania należy często głośniejsze działanie, a także mniej estetyczny wygląd, nie zawsze spójny z koncepcją aranżacyjną kuchni. Jednak obecnie wybór kuchenek mikrofalowych jest tak urozmaicony, że znalezienie urządzenia spełniającego nasze wymagania, również te estetyczne, nie jest żadnym problemem.

Kolejną decyzją będzie jest wielkość kuchenki mikrofalowej. W zależności od potrzeb i możliwości, możemy wybierać spośród niewielkich kuchenek o pojemności 17 l do tych naprawdę dużych, nawet 40 litrowych, w których możemy przygotowywać w zasadzie całe, wieloskładnikowe i wielodaniowe posiłki. Mniejsze kuchenki wyposażone są zwykle w niewielką ilość dodatkowych funkcji i będą odpowiednie do szybkiego podgrzewania prostych potraw. Ich zaletą jest za to duża mobilność, możliwość używania poza domem, kompaktowość, prosta obsługa, łatwe mycie i niższy pobór prądu.

Bardzo istotnym parametrem jest również moc kuchenki mikrofalowej – dostępne są modele o mocy od 700 do nawet ponad 2000 W. Urządzenia o dużej mocy warto wybrać wówczas, gdy zamierzamy go używać do częstego przygotowywania i ogrzewania większych posiłków. Do prostych zastosowań wystarczy przeciętna moc ok. 1000 W. Moc funkcji grilla jest podawana osobno i wahać się może w granicach od 700 do 1800 W.

Warto zainwestować w urządzenie mieszczące się w wysokiej klasie energetycznej (najlepiej A), zwłaszcza wtedy, gdy zamierzamy często z niego korzystać.

Funkcje kuchenki mikrofalowej

Od najprostszych urządzeń służących wyłącznie do podgrzewania i rozmrażania potraw po bardzo zaawansowane kuchenki naszpikowanych funkcjami czyniącymi z nich uniwersalne urządzenia kuchenne – mamy w czym wybierać.

Standardem w kuchenkach mikrofalowych staje się elektroniczne programowanie – coraz częściej inteligentne, samoistnie rozpoznające rodzaj i wagę potrawy, dopasowujące do tych parametrów czas i temperaturę gotowania czy rodzaj obróbki. Oczywiście ciągle jeszcze dostępne są na rynku tańsze, mniej zaawansowane modele kuchenek ze sterowaniem mechanicznym, w którym użytkownik sam musi określić te dane.

Oprócz funkcji podstawowych, czyli podgrzewania i rozmrażania potraw, nowoczesne kuchenki mikrofalowe wyposażone są również w takie udogodnienia, jak funkcja grilla, gotowanie na parze, funkcja piekarnika (termoobieg), zrumienianie (funkcja CRISP), podtrzymywanie ciepła. Warto skrupulatnie przeanalizować nasze potrzeby i zastanowić się, jak często i w jakich celach będziemy używać urządzenia – każda dodatkowa funkcja kuchenki mikrofalowej winduje jej cenę i jeśli nie będziemy w pełni wykorzystywać jej możliwości, po prostu przepłacimy. Niemniej warto zainwestować w sprzęt wielofunkcyjny, jeśli będziemy potrafili z niego korzystać – wspaniale ułatwi nam życie, a nawet zainspiruje i poszerzy nasze kulinarne horyzonty.