Breaking News

Kuchenka gazowa

Pomimo wielkiej popularności kuchenek elektrycznych, urządzenia na gaz ciągle mają swoich wiernych zwolenników. Decyduje o tym nie tylko przywiązanie do tradycji i względy finansowe, ale również przekonanie, że gotowanie „na żywym ogniu” jest przyjemniejsze, łatwiejsze i zdrowsze.

Kuchnia gazowa to urządzenie wykorzystujące gaz ziemny, ewentualnie – w przypadku gdy nie ma dostępu do instalacji gazowej – gaz LPG (mieszaninę propan-butanu) z butli. Standardowa kuchenka wyposażona jest zwykle w 4 palniki i piekarnik. Nowoczesne kuchenki gazowe mają automatycznie zamykany dopływ gazu, wyposażone są w automatyczny zapalnik zintegrowany z pokrętłami i piekarnik na prąd (spełniając standardy kuchenki gazowo-elektrycznej), dlatego są coraz bardziej bezpieczne i komfortowe, choć w obu tych względach ustępują ciągle jeszcze kuchenkom elektrycznym. Rzeczywiście jednak wygrywają na polu kulinariów. Łatwa i szybka regulacja płomienia, duża moc (taki szybki, żywy ogień doceniamy szczególnie np. smażąc w woku), zerowa bezwładność cieplna – wszystko to sprawia, że w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych na całym świecie dominuje gaz, a większość szefów kuchni na najwyższym poziomie nie splami się przyrządzaniem potrawy na płycie ceramicznej czy indukcyjnej.

W naszych domach jednak liczą się inne względy: przede wszystkim ekonomia, bezpieczeństwo i higiena. W tych kwestiach liderem jest zdecydowanie kuchnia indukcyjna, najbardziej ekonomiczna i bezpieczna opcja gotowania. Jest to jednak spory jednorazowy wydatek (należy w niego wliczyć również wymianę garnków), w przeciwieństwie do kuchenki gazowej, która jest najtańszym urządzeniem gotującym do naszej kuchni – to, obok komfortu gotowania, jej kolejna zaleta. Do wad należy trudność utrzymania czystości kuchni gazowej – każdy, kto miał do czynienia z tym typem urządzenia wie, jak trudno doczyścić przypalenia, zacieki i wszelkiego rodzaju plamy związane z eksploatacją.

Wyróżniamy płyty gazowe emaliowane – obecnie należą do najtańszych na rynku, płyty wykonane ze stali nierdzewnej oraz najdroższe – płyty gazowe szklane , przypominające wizualnie płytę elektryczną, z palnikami ukrytymi pod taflą. Te ostatnie są bezpieczniejsze od tradycyjnego układu płyty gazowej, ponieważ nie ma ryzyka zalania palnika i zgaszenia płomienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *